10.2 C
Bordeaux
4.2 C
Napa
1.7 C
Burgundy Region

Vin til asiatisk mat

Asiatisk mat er kjent for sine store variasjoner i smaker, og ofte består rettene av utallige smaksprofiler. Alt fra søtt, krydret, surt, salt, bittert til umami – med mange retter som ofte kombinerer en eller flere. Med en rekke så komplekse smaker er det lett å tro at asiatisk mat er vanskelig å kombinere med vin. Men enten det er dampede dumplings dyppet i velsmakende saus, sushi eller Peking Duck – finnes det en perfekt vin for enhver asiatisk rett. Men det er viktig å tenke på noen grunnleggende ting.

Vinen bør balansere smaksopplevelsen fremfor å overmanne den. Spesielt tanniner – den tørre, noen ganger rynkete følelsen i munnen er viktig å ha i bakhodet. De kan ofte kollidere med saltet og krydderet til asiatisk mat. Samtidig forsterker den varmefølelsen til krydderet. Derfor anbefaler vi at du velger viner med lite tanniner.

Dumplings

vin til asiatisk, Vin til asiatisk mat, Veien til vin
Asiatisk mat er kjent for sine store variasjoner i smaker.

Champagne fungerer spesielt godt med stekte dumplings. Men også en moden Chardonnay, eller en fruktig rosé vil passe godt til dumplingsene.

Det man bør tenke på er at jo sterkere smaken på fyllet er, jo vanskeligere å kombinere med en vin.

Kombiner med: Chardonnay, Champagne

Best å unngå: Rødviner med mye tanniner

Peking Duck

vin til asiatisk, Vin til asiatisk mat, Veien til vin

Kanskje en av de mest kjente kinesiske rettene fortjener en vin av kvalitet. En godt lagret rødvin vil passe perfekt. Den skygger ikke for lukten av andesteken, men har god fylde og syre som redusere fetheten og viltsmaken. Alternativt skal en moden Syrah/Shiraz med fine tanniner og lav syre også være fin.

Ønsker man en hvitvin anbefales Spätlese Riesling – den har fin syre med mer restsukker, som burde passe perfekt til anda og sausen.

Kombiner med: Spätlese Riesling, Syrah/Shiraz

Best å unngå:  Roséviner

Sushi

vin til asiatisk, Vin til asiatisk mat, Veien til vin

Til sushi, sashimi eller retter basert på hvit fisk kan du velge en livlig Chardonnay med treaktige toner. For mer fet fisk som laks bør valget falle på en tørr hvit som en Mâcon eller en Chablis. Sushirisen og rødviner med mye tanniner er en ganske dårlig match, så vi anbefaler å styre unna dette. Les mer om vin til sushi her

Kombiner med: Chablis eller Mâcon

Best å unngå: Rødviner med mye tanniner

Ramen

vin til asiatisk, Vin til asiatisk mat, Veien til vin

Pinot Noir eller Pinot Meunier-baserte Champagner er rene og forfriskende viner, og de fyldige fruktkomponentene komplementerer godt til buljongen i ramen. Ramen passer godt sammen med hvite viner med høy syre og et hint av sødme. Husk at det finnes mange typer ramen, og innholdet påvirker ofte vinvalget.

Kombiner med: Champagne, Sauvignon Blanc

Best å unngå: Rødviner med mye tanniner

Previous article
Next article
- Reklame -spot_img
- Advertisement -

Har du sett dette?

- Reklame -spot_img

Mer som dette

- Reklame -