Vin og mat går hånd i hånd.

Å matche vin til matretter kan være en utfordring. Heldigvis finnes det en rekke gode verktøy og huskeregler som hjelper oss underveis.
Det første vi må tenke på er balanse. Mat og drikke skal være i balanse, de skal ha samme vekt kan vi si. Serverer du kraftig mat må du også servere kraftig vin, serverer du derimot lett og frisk mat må vinen ha samme egenskaper. Ytterpunktene i vinverden er kraftig og tanninrik rødvin på den ene siden og knusktørr, syrlig og frisk hvitvin i den andre enden. Men der imellom finner vi også lette og fruktige rødviner med frisk syre og fyldige, rike, og ofte fatlagrede, hvitviner.
Det er ikke alltid at din favorittvin passer til din favorittmat. En kraftig rødvin fra Bordeaux vil være en dårlig match til ferske reker. Vinen overdøver maten fullstendig. Skal vi snu på det, så vil en frisk og syrlig hvitvin fra Sancerre forsvinne helt når den serveres sammen med en blodig entrecôte med bearnaisesaus.
Andre elementer som påvirker valget er syre og sødme i hvitvin og tannin (bitterhet) i rødvin, i tillegg inneholder vin alkohol som man også må sette i forhold til maten.

Her er noen enkle måter å huske hvordan mat påvirker vinen
Salt mat |
gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk |
Sødmerik mat |
gjør vinen friskere og mindre søt og fruktig. |
Fet mat |
gjør vinen mindre frisk og fruktig og vinen kan oppleves som tørr. |
Sterk mat |
gjør vinen friskere, mindre søt og fruktig og oppleves tørrere. |
Kjøttproteiner |
særlig fra stek, biff osv gjør at vinen oppleves mindre tørr. |
Bitre råvarer |
trenger du sjelden å ta hensyn til, da bitterheten som regel allerede er dempet i retten |
Vi må fremheve eller forsterke elementene
Så når vi skal matche mat og vin ønsker vi å fremheve, eller forsterke elementene i mat og drikke, sødme i mat + sødme fra vin. Eller sette elementene i kontrast til hverandre, som salt i mat og sødme fra vin.
Vi kan også tilføre elementer som syre, bitterhet og sødme i form av vin til maten om noen av disse er fraværende i retten, dette vil heve smaksopplevelsen.
Til slutt så har også syre, bitterhet, kullsyre og alkohol alle en rensende effekt på fett i munnhulen.
Les mer om vin
Bobler til 17 mai: Her er 10 gode alternativ
17. april 2023
17. mai er en dag fylt med feiring og glede, og det er ingen bedre måte å markere…
Klimaendringenes påvirkning på vinproduksjon
8. desember 2022
Klimaendringer har en stor innvirkning på vinproduksjon og kan påvirke kvaliteten…