Vin til pinnekjøtt

Vin til pinnekjøtt | En tradisjonell julerett med lang historie

Tilbake til Vin og Mat
Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk matrett av saltet og tørket ribbe av sau som har vært brukt særlig som festmat til jul.

Vin til pinnekjøtt, kanskje en av julens mest spennende kombinasjoner. Pinnekjøtt er saltet og tørket fårekjøtt som dampes og gjerne serveres med pølser, en søtlig rotmos og kraft. Fårekjøtt er smaksrikt og krever en vin med tilsvarende smakskraft for å skape harmoni. Pinnekjøtt inneholder dessuten en del fett, noe som krever høy syre i vinen for at måltidet ikke skal bli for tungt.

Samtidig kan det være utfordrende å finne en god vin til pinnekjøtt da det salte preget i pinnekjøttet og sødmen i rotmosen ofte krever mye. Saltpreget på pinnekjøttet kan balanseres av sødme i vinen, mens sødmen i rotmosen kan få en tørr vin til å virke sur.

Pinnekjøtt finnes i to hovedutgaver: urøkt og røkt. Begge utgavene har ganske høyt fettinnhold, noe som går greit med vin, bare den er frisk nok. Begge er også ganske salte, noe som er mer utfordrende, men håndteres bra av viner med både friskhet og sødme.

Utover poteter, som er nøytrale og uproblematiske, er det kålrotstappe eller annen form for rotmos som er det mest vanlige tilbehøret. Slik stappe eller mos er ganske sødmefull på smak, og vinen bør derfor også ha god sødme. Noen bruker vossakorv ved siden av, og den ligner på pinnekjøttet både hva angår smak og fettinnhold, men den er røykt, og derfor ikke så god sammen med rødvin.

Urøkt pinnekjøtt

Serverer du urøkt pinnekjøtt vil de fleste nok foretrekke at dette blir fulgt av en god rødvin. Igjen vil det være rotmosen vi serverer som tilbehør til kjøttet som vil ha mye å si for hvilken vin vi velger, og som for hvitvin, bør vi også ved rødvin, gå for en sødmefylt og fruktig vin. Rødvinen kan gjerne være fyldig, men bør ikke ha for mye garvestoffer og i så måte utmerker viner laget på Pinot noir eller Zinfandel-druen seg.

Når det gjelder Pinot Noir kan du med fordel styre utenom Burgund og til et varmere strøk, hvor vinene får litt mer kropp og sødme. Vi har derfor tatt med en tradisjonell barbera fra Piemonte og en pinot noir fra California blant våre anbefalinger.

Kombiner med: Pinot Noir, Barbera d’Alba

Best å unngå: Rødviner med mye garvestoffer

Røkt pinnekjøtt

I utgangspunktet anbefaler man gjerne hvitvin til røkt kjøtt, da rødvin sammen med røyken har en tendens til å skape en litt metallisk bismak i munnen. Siden pinnekjøttet er fett, bør vinen ha en god syrefriskhet og siden vi gjerne spiser kålrotstappe, som har en sødmefylt smak, som tilbehør til pinnekjøttet, bør vinen derfor også ha en god sødme.

Her er selve klassikeren kanskje en tørr eller halvtørr Riesling, noe man sjeldent går feil av. Spesielt hvis du i tillegg til lammekjøtt også serverer ribbe, da vinen vil passe utmerket til dette også.

Kombiner med: Riesling

Best å unngå:  Rødviner generelt

Visste du: Mange steder på Vestlandet heter pinnekjøtt rett og slett ribbe, og det er rimelig, for råvaren er jo saueribbe.

Les mer om vin


En eldre vinmaker går med kurv full av nyplukkede vindruer en solrik kveld i Champagne.

Historien om nasjonalskatten Champagne

Helt siden romertiden, har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten…

Chablis – Alt du trenger å vite om det unike distriket

Hva er det som er så spesielt med Chablis? Et kjølig klima og et spesielt jordsmonn…


Asiatisk mat i en bolle.

Vin til asiatisk

Vin til asiatisk | Våre beste tips

Tilbake til Vin og Mat
Asiatisk mat i en bolle.
Asiatisk mat er kjent for sine store variasjoner i smaker.

Asiatisk mat er kjent for sine store variasjoner i smaker, og ofte består rettene av utallige smaksprofiler. Alt fra søtt, krydret, surt, salt, bittert til umami – med mange retter som ofte kombinerer en eller flere. Med en rekke så komplekse smaker er det lett å tro at asiatisk mat er vanskelig å kombinere med vin. Men enten det er dampede dumplings dyppet i velsmakende saus, sushi eller Peking Duck – finnes det en perfekt vin for enhver asiatisk rett. Men det er viktig å tenke på noen grunnleggende ting.

Vinen bør balansere smaksopplevelsen fremfor å overmanne den. Spesielt tanniner – den tørre, noen ganger rynkete følelsen i munnen er viktig å ha i bakhodet. De kan ofte kollidere med saltet og krydderet til asiatisk mat. Samtidig forsterker den varmefølelsen til krydderet. Derfor anbefaler vi at du velger viner med lite tanniner.

Dumplings

Champagne fungerer spesielt godt med stekte dumplings. Men også en moden Chardonnay, eller en fruktig rosé vil passe godt til dumplingsene.

Det man bør tenke på er at jo sterkere smaken på fyllet er, jo vanskeligere å kombinere med en vin.

Kombiner med: Chardonnay, Champagne

Best å unngå: Rødviner med mye tanniner

Peking Duck

Kanskje en av de mest kjente kinesiske rettene fortjener en vin av kvalitet. En godt lagret rødvin vil passe perfekt. Den skygger ikke for lukten av andesteken, men har god fylde og syre som redusere fetheten og viltsmaken. Alternativt skal en moden Syrah/Shiraz med fine tanniner og lav syre også være fin.

Ønsker man en hvitvin anbefales Spätlese Riesling – den har fin syre med mer restsukker, som burde passe perfekt til anda og sausen.

Kombiner med: Spätlese Riesling, Syrah/Shiraz

Best å unngå:  Roséviner

Sushi

Til sushi, sashimi eller retter basert på hvit fisk kan du velge en livlig Chardonnay med treaktige toner. For mer fet fisk som laks bør valget falle på en tørr hvit som en Mâcon eller en Chablis. Sushirisen og rødviner med mye tanniner er en ganske dårlig match, så vi anbefaler å styre unna dette.

Kombiner med: Chablis eller Mâcon

Best å unngå: Rødviner med mye tanniner

Ramen

Pinot Noir eller Pinot Meunier-baserte Champagner er rene og forfriskende viner, og de fyldige fruktkomponentene komplementerer godt til buljongen i ramen. Ramen passer godt sammen med hvite viner med høy syre og et hint av sødme. Husk at det finnes mange typer ramen, og innholdet påvirker ofte vinvalget.

Kombiner med: Champagne, Sauvignon Blanc

Best å unngå: Rødviner med mye tanniner

Visste du: Chop Suey er ikke en del av autentisk asiatisk mat, men ble faktisk oppfunnet av kinesiske immigranter i Amerika.

Les mer om vin


En eldre vinmaker går med kurv full av nyplukkede vindruer en solrik kveld i Champagne.

Historien om nasjonalskatten Champagne

Helt siden romertiden, har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten…

Chablis – Alt du trenger å vite om det unike distriket

Hva er det som er så spesielt med Chablis? Et kjølig klima og et spesielt jordsmonn…


Vin til lasagne

Vin til Lasange | De beste vinene

Tilbake til Vin og Mat
Lasagne er en fantastisk italiensk rett hvor vin passer utmerket.

Vin til lasagne: Ingenting sier italiensk middag mer enn en klassisk lasagne sammen med den perfekte vinen. Få kan motstå denne hellige treenigheten av ost, saus og pasta. Det kan være tidkrevende å lage, men innsatsen er det som gjør at det smaker ekstra godt og er verdt å dele med andre.

Klassisk kjøttlasagne

I utgangspunktet kan du se etter samme type vin som du ville gjort til en spaghetti bolognese, men ofte har ostesausen en tendens til å gjøre retten litt fyldigere. Derfor bør du kanskje gå for en litt mer fyldig rødvin.

Den klassiske lasagnen med tomatsaus og kjøttdeig, også noen ganger med lag av ricotta, krever en rødvin som kan takle syrligheten i tomatene samtidig som den balanserer rødt kjøtt. Til dette trenger du rødvin med lite tanniner og stram syre.

Kombiner med: Sangiovese, Nero d’Avola

Best å unngå: Søt Riesling

Bruker du Bechamel som base? Trykk her

Vegetarlasagne

Vegetarlasagne kan være like god og fyldig som en kjøttfull lasagne, hovedsakelig hvis den inneholder paprika, sopp og andre stekte grønnsaker. Også for denne varianten av lasagne er rødvin det beste alternativet, men sørg for at de har lavt tannin-innhold.

Tanniner er kort fortalt det som forårsaker en tørr følelse i ganen, og de er perfekte for å balansere kjøtt og andre fete ingredienser; for vegetarisk lasagne trenger vi ikke tanniner.

Kombiner med: Montepulciano d’Abruzzo, Merlot

Best å unngå: Veldig søte rieslinger

Hvitvin til lasagne?

Hvis lasagnen din er avhengig av meieriprodukter i stedet for tomater, for eksempel med bechamelsaus og ostelag, anbefaler vi en kremet hvitvin.

Og med kremet hvitvin mener vi en fyldig, smøraktig, eikelagret hvitvin. Vi anbefaler da en Chardonnay fra Burgund. Vinens syre skjærer gjennom kremen mens den komplementerer lasagnens smak med undertoner av smør.

Såå... er du klar for litt lasagne?

Nå som du vet hva du bør tenke på når du kombinerer lasagne med vin, er det på tide å invitere noen venner over for en herlig middag. Det er ingen tvil om at vin og italiensk mat er en deilig kombinasjon.

Lasagne kommer i alle størrelser og smaker, men de har alle noe til felles – de smaker fantastisk.

Visste du: Opprinnelig i Italia refererte ikke ordet "lasagne" til en matrett men til gryten der maten ble tilberedt.

Les mer om vin


En eldre vinmaker går med kurv full av nyplukkede vindruer en solrik kveld i Champagne.

Historien om nasjonalskatten Champagne

Helt siden romertiden, har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten…

Chablis – Alt du trenger å vite om det unike distriket

Hva er det som er så spesielt med Chablis? Et kjølig klima og et spesielt jordsmonn…


Vin til pizza

Vin til pizza

Vin til Pizza er som øl til fish and chips – den perfekte match. Enten det er en rolig take-away pizza midt i uken eller en bedre pizza i helgene, så finnes det mengde viner som passer bra. Pizza er en av Italias store kulinariske gaver til verden, og tradisjonell pizzasnurring i Napoli er nylig blitt vernet av UNESCO som viktig immateriell kulturarv.

Øl blir noen ganger sett på som en klassiker når man skal ha pizzakveld, men det er utrolig mange gode og appetittvekkende viner som også fungerer glimrende til pizza.

Her får du en god oversikt over hva du bør tenke på når du skal velge vin til pizza.

Vil du bare se vinanbefalingene? Trykk her

Pizza Parma

Fersk pizza Parma med parmesanost og parmaskinke på trebord

Pizza Parma er en helt fantastisk pizza som stadig blir mer og mer populær i Norge. Den er salt med noe bittert og krever derfor en vin med fruktighet og bløte tanniner. Her anbefaler vi å sjekke ut de italienske druene frappato og barbera da de takler bitterheten fra ruccolaen bra, og harmonerer godt med tomatsaus og den fantastiske parma-skinken

Kombiner med: Frappato fra Sicilia eller Barbera

Best å unngå: Søte hvitviner

Pizza Margherita

Med de enkle og klassiske smakene av tomatsaus, kremet mozzarella og basillikum er det anbefalt og se etter lette / middels fyldige viner. De saftige smakene til en Pinot Grigo er akkurat nok til å få frem pizzaens smaker uten å overdøve den.

Kombiner med: Pinot Grigo eller en Sangiovese Rosé.

Best å unngå: Tunge dristige viner som Cabernet Sauvignon eller Shiraz.

Pizza med Pepperioni

Velsmakende pepperoni pizza og matlagingsingredienser tomater basilikum på svart betongbakgrunn. Topputsikt av varm pepperoni pizza.

For å balansere det sterke krydderet til pepperoni, anbefaler vi å velge en vin med rike og fruktige smaker. Med velsmakende kvaliteter og moderat syrlighet vil vinen skjære gjennom pepperoniens fett og salthet.

Kombiner med: Sangiovese eller Barbera, Nero d’Avola, Nebbiolo.

Best å unngå: Viner i lettere stil som Rosé

Hawaiipizza

Pizza Hawaiian i en pappeske på en lys stein eller betong bakgrunn. Plass til tekst. Topp utsikt. Pizza levering. Pizzameny.

Ananas på pizza eller ikke, en ekte Pizza Hawaii slår aldri feil. Når du skal kombinere vin og Hawaii-pizza er det mange gode muligheter. En søt og god Riesling vil fungere bra som en motvekt til saltet i skinken, samtidig som den forsterker punchen i ananasen.

Kombiner med: Riesling eller Prosecco, Sauvignon Blanc, Fiano.

Best å unngå: Rike, fruktige røde som Shiraz.

Meatlovers pizza

En meatlovers pizza er fylt med intense kjøttsmaker – og da trenger du en vin som kan matche det. Den kanskje beste kandidaten er Cabernet Sauvignon som med mye tanniner enkelt vil matche perfekt med fettet i kjøttet og de rike fruktige smakene.

Kombiner med: Cabernet Sauvignon eller Tempranillo, Shiraz, Malbec.

Best å unngå: Hvitvin.

Våre anbefalinger til pizza generelt

Selvfølgelig er det ingen fasit på hvilken vin du selv liker å drikke til pizza, men hvis du er rådvill håper vi at denne oversikten ga deg litt mer informasjon om hva du bør tenke på når du skal ha vin til pizza. Husk også på at de fleste viner i italiensk stil som Sangiovese, Nebbiolo , Barbera, Nero d’Avola, Fiano og Vermentino kommer alle til å være gode alternativer med pizza.

Visste du: På verdensbasis selges det omtrent 3 milliarder pizzaer hvert år.

Les mer om vin


En eldre vinmaker går med kurv full av nyplukkede vindruer en solrik kveld i Champagne.

Historien om nasjonalskatten Champagne

Helt siden romertiden, har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten…

Chablis – Alt du trenger å vite om det unike distriket

Hva er det som er så spesielt med Chablis? Et kjølig klima og et spesielt jordsmonn…


Frutti di mare

Få ting slår skikkelig sjømatpasta!

Få ting slår skikkelig sjømatpasta!

Tilbake til pastaretter

Trenger du en god vin til sjømatpasta? Da er det viktig at sjømatpastaen også er fantastisk. Hemmeligheten bak en god sjømatpasta (frutti di mare) er å bruke fersk sjømat og kraft laget på rekehoder og skjell til sausen. Selv om pastaretter med rød saus tradisjonelt serveres med rødvin, anbefaler vi faktisk å nyte denne retten med en fin, syrlig og tørr hvitvin.

Det å være omgitt av og bruke Middelhavet er en viktig del av italiensk matlaging. Kanskje er det derfor italienerne lager så deilig lette, syredrevne hvitviner, ofte med en følelse av forfriskende bitterhet.

Orker du ikke lese gjennom vurderingen? Trykk her

Vin til sjømatpasta (Frutti di mare)

Vår anbefaling: Sauvignon Blanc fra New Zealand

Hvorfor: Sjømatpastaretter er ofte tungt blandet med hvitløk, smør, ost, tomater og basilikum. Lette til middels fyldige hvitviner passer sammen med disse robuste smakene og løfter de frem i lyset. Riktige viner vil gjøre en fantastisk jobb med å fremheve sjømatsmaken i retten.

Hva bør du tenke på: Selv om pastaretter med rød saus tradisjonelt serveres med rødvin, anbefaler vi faktisk å nyte denne retten med en fin, syrlig og tørr hvitvin.

Andre alternativer: Musserende viner er også gode å kombinere med sjømatpasta. Med litt boblende brus hjelper musserende viner å balansere ut tyngre sjømatretter som Frutti di mare.

Visste du: Frutti Di Mare er italiensk og betyr rett og slett "Havets frukter".


Her er våre to beste anbefalinger

Andre gode alternativer


Les mer om vin


En eldre vinmaker går med kurv full av nyplukkede vindruer en solrik kveld i Champagne.

Historien om nasjonalskatten Champagne

Helt siden romertiden, har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten…

Chablis – Alt du trenger å vite om det unike distriket

Hva er det som er så spesielt med Chablis? Et kjølig klima og et spesielt jordsmonn…


Pasta Carbonara

Eeeeeendelig tid for pasta carbonara!

Eeeeeendelig tid for pasta carbonara!

Tilbake til pastaretter

Har du lyst å nyte en av de beste pastarettene med et godt glass vin? Det første du bør vite er at matchingen bør være basert på sausen i stedet for pastatypen. Og nå skal vi ta for oss Carbonara! Det som skiller carbonara fra andre pastaretter er teknikken for å kombinere egg, hard ost, speket svinekjøtt og sort pepper til en fyldig, silkeaktig saus.

Orker du ikke lese gjennom vurderingen? Trykk her

Pasta Carbonara

Vår anbefaling: Prøv en Pinot Noir

Hvorfor: Sammen med levende toner av jordbær, kirsebær og tranebær, er Pinot Noir kjent for sine funky og jordnære smaker, som komplementerer svinekjøttsmakene i din carbonara-sausen. Pinot Noir elsker både bacon og skinke, og både vinen og svinekjøttet viser frem det beste hverandre har å by på. Derfor anbefaler vi å prøve dette neste gang du spiser carbonara!

Hva bør du tenke på: Generelt viner med et snev av syre, inkludert Pinot Noir, Montepulciano eller Chianti, passer perfekt med Carbonara. Grunnen til at de passer godt sammen med Carbonara er at de skjærer gjennom den fyldige sausen uten å overvelde Pancetta- eller baconsmaken.

Andre alternativer: Hvitviner som Pinot Grigio, Soave, Gavi eller Riesling, er også gode valg med Carbonara-saus.

Visste du: Det sies at pasta carbonara ble født i 1944 når engelske og amerikanske tropper ankom krigslinjen mellom Lazio, Molise og Campania

Her er våre to beste anbefalinger

Andre gode alternativer

Les mer om vin


En eldre vinmaker går med kurv full av nyplukkede vindruer en solrik kveld i Champagne.

Historien om nasjonalskatten Champagne

Helt siden romertiden, har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten…

Chablis – Alt du trenger å vite om det unike distriket

Hva er det som er så spesielt med Chablis? Et kjølig klima og et spesielt jordsmonn…


Vin til pasta

Vin til pastaretter

Tilbake til Vin og Mat

Pasta er populært, og det er kanskje ikke så rart. Det er både lettvint og godt, og dessuten liker ungene det. Om du ikke er så opptatt av det lettvinte, men vil ha best mulig smak og konsistens, bør du absolutt prøve å lage din egen, ferske pasta.

Når det gjelder vin til pasta, er det kanskje lett å automatisk havne på rødvin. Pastaen i seg selv er ganske nøytral, men sausen og det øvrige tilbehøret er bestemmende for hvilken vin du skal velge, og det kan gjerne være både rødt, hvitt eller rosé.

En italiensk huskeregel er at jo kraftigere saus, desto tykkere pasta.

Finn hvilken vin som passer din pastarett


Visste du: Italia er hyllet som pastaens hjemland, men pasta ble faktisk produsert først i Kina!

Les mer om vin


En eldre vinmaker går med kurv full av nyplukkede vindruer en solrik kveld i Champagne.

Historien om nasjonalskatten Champagne

Helt siden romertiden, har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten…

Chablis – Alt du trenger å vite om det unike distriket

Hva er det som er så spesielt med Chablis? Et kjølig klima og et spesielt jordsmonn…