24.5 C
Bordeaux
9.6 C
Napa
22.9 C
Burgundy Region

Historien om nasjonalskatten Champagne

Helt siden romertiden har det vært dyrket vin i Champangedistriket. Men uten bobler. Boblene var det engelskmennene som fant på rundt 1660 da de tilsatte sukker og gjær for å få i gang en 2. gjæring. Dette gjorde de med et mål om å få bobler i vinen. Grunnen til dette var at dette var svært populært blant den engelske adelen. Her kommer historien til Champagne.

Bobler i vinen?

På tross av at Dom Pérignon blir kalt champagnens fader, så prøvde han til å begynne med å unngå boblene i vinen. Bobler i vinen var noe som lett kunne skje, da distriktet ligger langt nord og under visse omstendigheter setter i gang en naturlig 2. gjæring. Derimot så var Dom Pérignon viktig for utviklingen av Champagnen.

Grunnen til at franskmennene først kom i gang med produksjonen på slutten av 1600 tallet, var at de ikke hadde samme kvalitet på flaskene som engelskmennene. Men når Dom Pérignon først hadde fått flaskene, så startet han den store eksperimenteringen med å blande vin fra forskjellige marker og av forskjellige druesorter. Og det igjen, førte til vinen eller champagnen som vi har i dag.

historien til Champagne, Historien om nasjonalskatten Champagne, Veien til vin

Vinranker i Champagne

Et historiepreget område

I 1729 kom det første Champangehuset, med navn Ruinart. Og sakte men sikkert – og i takt med industrialiseringen forfinet man produksjonsmetodene. Og ca 1880 begynte man å produsere champagne slik man gjør det i dag.Helt frem til etter den andre verdenskrig var det meste av Champagnen søt. Så de tørre boblene er en relativt ny oppfinnelse.

I dag er Champagne et beskyttet navn. Så, nå er det bare mousserende vin fra Champangedistriktet som får benytte navnet. Det er til og med blitt forbudt å bruke betegnelsen «Methode Champenoise» for andre musserende vin. Så de må bruke betegnelsen “Methode traditionelle.”

Er det verdt prisen?

Men er Champagne verd prisen man må betale for en flaske? Vel, markedet og snobberiet styrer prisen. Går man etter smak og kvalitet, så finner man Cremante, Prosecco og Cava som holder minst like høy kvalitet, men langt fra samme pris som Champagne. Men, skal man være kar, så koster det visst nok dyrt.

- Reklame -spot_img
- Advertisement -

Har du sett dette?

- Reklame -spot_img

Mer som dette

- Reklame -